Képernyőképek mentése az Ubuntu Linux rendszeren

Általában legtöbben meg vannak elégedve a jól ismert Print Screen billentyű használatával, amennyiben az aktuális képernyő egészét vagy csak annak egy számukra fontos részét szeretnék eltárolni maguknak - utóbbi esetben szerkeszteni és vágni kénytelenek a képet valamilyen általuk ismert képszerkesztő program segítségével. Egészen mostanáig, ugyanis bemutatok egy nagyszerű lehetőséget, amellyel mi magunk dönthetjük el azonnal, hogy az aktuális képernyő egésze vagy csak bizonyos része szükséges számunkra, és azt mentjük - ezzel időt nyerhetünk a további teendőket kihagyva.

1.) Letöltés és telepítés

Töltsük le és telepítsük fel a shutter megnevezésű programcsomagot Synaptic csomagkezelővel - vagy a Terminál segítségével:

sudo apt-get install shutter

2.) Használat

Sikeres telepítést követően indítsuk el az Alkalmazások -> Kellékek -> Shutter menüpontról.

Lehetőségünk van kijelölni az aktuális képernyő tartalmáról szükséges területet - Selection), a teljes képernyő tartalmát - Fullscreen -, az egyik megnyitott ablak tartalmát - Window) valamint a böngészőben aktuálisan látogatott weboldal tartalmát (Website - menteni a megfelelő lehetőséget kiválasztva.

A kiválasztott képernyő bélyegképét valamint tulajdonságait - alapértelmezett fájlnév, méret, felbontás stb. - fogjuk látni és újabb lehetőségeket kapunk (törlés, átnevezés, beépített bővítmény használata, rajzolás, fájl megnyitás, szerverre való feltöltés, nyomtatás és vágólapra másolás).

3.) Kapcsolódó weboldalak
- a Shutter hivatalos oldala

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.